|
|
14.06.2006 15:57:33 |
|
Autor |
Wiadomość |
darecki60
|
Temat postu: Czy warto czekać z lekarzem seksuologiem. |
|
|
Mam dopiero 36 lat - czy to dużo czy mało - ładną żonę i 2 dzieciaków (córka lat 13 i syn lat 12).
Wszystko zaczęło się dość nagle, jedno nieudane współżycie, potem drugie, a dalej został strach i wstyd, co będzie, gdy to będzie się nadal powtarzało :-( .
Szukałem różnych sposobów, naprawdę różnych, a nigdy nie pomyślałem - a trwało to prawie 6 miesięcy - że po prostu najlepiej się udać do lekarza seksuologa.
Ktoś może zadać pytanie, czy nie było Ci wstyd iść do lekarza i opowiadać o problemach?
Ja odpowiem, że NIE! Znalazłem dobry gabinet lekarski w Poznaniu na ulicy Ratajczaka 35, a znalazłem poprzez internet.
Umówiłem się. Pierwsza wizyta to może był strach, ale taki delikatny.
W każdym razie nie było źle. Już na wstępie trzeba wszystko opowiedzieć ze swoimi problemami, potem następuje szereg badań co do naszych zaburzeń.
Lekarz a widać, że zna się na sprawie, zapisze nam odpowiednie leki i powiadomi nas, jak je przyjmować.
Ja byłem może na 4 lub 5 wizytach i chodzę teraz coraz rzadziej, bo mogę powiedzieć, że zaczynam dochodzić do 100% sprawności .
Zatem nie krępujcie się, nie szukajcie podróbek w internecie lub na czarnym rynku, po prostu idźcie do lekarza.
Będzie lepiej i zdrowiej.
Powodzenia
. |
|
|
|
|
|
|
14.06.2006 20:30:08 |
|
Autor |
Wiadomość |
Jerzy Więznowski, lekarz Site Admin
Dołączył: 04 Lis 2005 Posty: 529 Skąd: Jerzy Wiêznowski, SMS: 607 696 880
|
Temat postu: Samoleczenie... |
|
|
Jestem trochę zażenowany, ale dziękuję... JW
W Polsce jest szereg kompetentnych gabinetów.
Często podkreślam, że samoleczenie to nie leczenie...
Pozdrawiam . JW
. _________________ Jerzy Wiêznowski
www.seksuologia.org.pl
Ostatnio zmieniony przez Jerzy Więznowski, lekarz dnia 14.08.2012 07:11:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
15.06.2006 07:22:37 |
|
Autor |
Wiadomość |
seksuologia.org.pl
Dołączył: 27 Sty 2006 Posty: 440 Skąd: Kraków, Centrum Zdrowia Seksualnego Poznañ
|
Temat postu: medycyna seksualna Poznań |
|
|
Wizyta u kompetentnego specjalisty "kalkuluje się" nie tylko dlatego, że jest to zdrowiej i skuteczniej.
Ważne jest również to, że zyskuje się na czasie. Człowiek mając jakąś dysfunkcję somatyczną czy też psychiczną uzyskuje szybciej właściwą diagnozę, a tym samym otrzymuje adekwatne leczenie.
Oczywiście pojawia się pytanie, co to znaczy kompetentny specjalista?
Powinno wystarczyć pojęcie "specjalista".
Niestety nie zawsze tak jest w rzeczywistości. Zdarza się mieć do czynienia z niekompetentnymi specjalistami.
I nie dotyczy to tylko usług w zakresie medycyny czy też psychoterapii...
Ale to dyskusja na osobny temat, do której zachęcam Państwa.
ahk
. _________________ ahk
A.Henzel-Korzeniowska
Poznañ - Kraków
www.seksuologia.org.pl |
|
|
|
|
|
21.06.2006 23:54:38 |
|
Autor |
Wiadomość |
borowik
|
Temat postu: Re: dodam - borowik. |
|
|
Moderator1 napisał: | że wizyta u kompetentnego specjalisty "kalkuluje się" nie tylko dlatego, że jest to zdrowiej i lepiej. Ważne jest również to, że zyskuje się na czasie. Czlowiek mając jakąś dysfunkcję somatyczną czy też psychiczną uzyskuje szybciej wlasciwą diagnozę a tym samym otrzymuje adekwatne leczenie. |
¦więta prawda, Pani Doktor. Niestety spora część "specjalistów" zajęła się medycyną z powodów finansowych lub polecenia rodziców.
Inną kwestią jest problem dostania się na konkretną specjalizację, gdy chętnych jest kilkunastu a miejsc dwa czy trzy.
Niestety coraz częściej o kolejności decydują szerokie plecy a nie wiedza czy zaangażowanie. W efekcie tego otrzymujemy co roku sporą liczbę nowych specjalistów, którzy pojęcie o tym co robią mają niewielkie.
Miałem okazję przekonać się o tym osobiście z dużym uszczerbkiem dla moich kolan.
Inną sprawą jest kwestia podejścia do pacjenta. Spotkałem wspaniałych lekarzy bez tytułów naukowych jak i profesorów, którym pacjenci przeszkadzali w ich prywatnych gabinetach, zamiast wejść zapłacić i wyjść nie mącąc spokoju dostojnego naukowca.
Takie miejsca jak to forum przynajmniej w jakimś sensie gwarantują, że lekarz, do którego udamy się z Państwa polecenia będzie wiedział co robi i rzeczywiście uzyskamy od niego pomoc a nie tylko kolejny paragon.
. _________________ borowik
----------------------------
www.seksuologia.org.pl |
|
|
|
|
|
04.05.2013 20:11:14 |
|
Autor |
Wiadomość |