|
|
13.08.2006 13:30:00 |
|
Autor |
Wiadomość |
melchiorwidok
|
Temat postu: Rozchwiany - po pierwszym razie. |
|
|
Proszę wybaczcie jeśli mój problem wyda się jakis infantylny lub nie na miejscu... .
Mam 22 lata i przed kilkoma dniami odbyłem pierwszy stosunek seksualny. Niestety doszło do niego "zupełnie przypadkiem" tj. w stanie zakropienia alkoholowego.
Tzn. byłem wystarczająco przytomny, aby użyć prezerwatyw, ale zacząłem mieć wątpliwości, kiedy dowiedziałem się, że moja "przypadkowa" partnerka prowadzi bujne życie erotyczne, często zmienia partnerów.
Jestem pewien, że podczas wkładania członka do pochwy była na nim prezerwatywa.
Nie wiem, czy istnieje możliwość zarażenia przez sam kontakt np. członka z okolicami pochwy, przy penetracji pochwy palcami dłoni lub podczas stosunku oralnego.
Proszę o poradę. Czy powinienem udać się jakiegoś lekarza? Poddać jakimś badaniom bezzwłocznie?
.
. |
|
|
|
|
|
|
10.12.2006 18:08:29 |
|
Autor |
Wiadomość |
Marta_B
|
Temat postu: |
|
|
Prezerwatywa chroni przed zakażeniem większością chorób wenerycznych, jednak niektóre wirusy, np.opryszczki mogą być przenoszone podczas kontaktu oralnego z narządów płciowych na okolice ust.
Również przy kontakcie członka z okolicą wejścia do pochwy może dojść do zakażenia nie tylko opryszczką, ale również innymi wirusami przenoszonymi drogą płciową.
Dobrze by było poradzić się lekarza, np. wenerologa, nie trzeba mieć skierowania od lekarza rodzinnego.
Test na obecność wirusa HIV również jest wskazany w takich wypadkach.
Należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, np. rodzinnego, jeśli pojawią się objawy, np. swędzenie, pieczenie, zaczerwienienie lub krostki w okolicach penisa.
Głowa do góry. Ale uważaj na przyszłość. Pamiętaj - stałość i wierność w związku jest pewniejszym zabezpieczeniem przed chorobami i późniejszym stresem niż prezerwatywa :)
. |
|
|
|
|