Advanced Search

Home Rejestracja FAQ Grupy  

Forum Stara CZYTELNIA cd> blog.seksuologia.com Strona Główna Wenus. Ginekologia. Emocjonalny bagaż...Syndrom DDA.

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

22.05.2006 09:20:28
Autor Wiadomość
megi_ie

Temat postu: Emocjonalny bagaż...Syndrom DDA. Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry. Mam na imię Magda, 22 lata i chłopaka, który bardzo mnie kocha a ja jego. Mój problem polega na tym, że zawsze, gdy jestem już bardzo blisko osiągnięcia orgazmu coś mnie powstrzymuje. Jesteśmy ze sobą już 8 miesięcy i uprawiamy sex oralny jednak przez ten czas jeszcze nigdy nie miałam orgazmu. Nie mogę patrzeć jak mój chłopak cierpi z tego powodu. Nie wiem, co mi jest? Proszę o pomoc. I jeszcze jedno pytanko: dlaczego w ostatni dzień gdy mój chłopak wyjeżdża ode mnie ja wymiotuję? Z góry dziękuję.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
      Back To Top  

NASZE GABINETY:
Katowice - Krakw - d- Pozna WCS - Szczecin - Warszawa - Warszawa - Wrocaw

22.05.2006 09:38:27
Autor Wiadomość
Nusia

Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
problem polega na tym, że zawsze, gdy jestem już bardzo blisko osiągnięcia orgazmu coś mnie powstrzymuje

Ty powstrzymujesz się czy samoistnie "gdzieś staje" w martwym punkcie?

Cytat:
dlaczego w ostatni dzień, gdy mój chłopak wyjeżdża ode mnie ja wymiotuję? Z góry dziękuję.

Przepraszam, że zapytam Cię - masz może przykre doświadczenia z byłymi partnerami, może problemy w rodzinie?
Bo z tego, co piszesz wynika, że problem leży gdzieś głębiej. Nie tylko na płaszczyźnie sexu.

.

Stomatologia bez stresu.

www.bez.stresu.pl

Back To Top  

22.05.2006 10:47:05
Autor Wiadomość
megi_ie

To się dzieje tak, gdy jestem bardzo podniecona po prostu nie mogę i powstrzymuję mojego partnera. To jest mój drugi chłopak, z tamtym byłam 3 tygodnie, ale nie kochałam go raczej był moim przyjacielem a w rodzinie mam problemy: moja rodzina nie akceptuje tego związku szczególnie moja mama.
Do jakiego specjalisty twoim zdaniem powinnam się udać, do psychologa czy może do jakiegoś innego?
Pozdrawiam.

Back To Top  

22.05.2006 11:51:17
Autor Wiadomość
Nusia

Do seksuologa być może nie będziesz musiała udać się w ogóle, jeśli zainteresujesz się sprawą, o której napisałam Ci na prywatnej wiadomości

.

Stomatologia bez stresu.

www.bez.stresu.pl

Back To Top  

22.05.2006 12:08:31
Autor Wiadomość
megi_ie

Wolałabym aby obeszło się bez wizyty u seksuologa gdyż pochodzę z małej miejscowości i w pobliżu mnie nie ma tekiego specjalisty.

Back To Top  

22.05.2006 12:17:05
Autor Wiadomość
Nusia

W takim razie -
Mogę się domyślać z tego, co napisałaś na pw, że mając w domu ojca alkoholika czujesz do niego wstręt, albo obojętność, jakby nie istniał.
Niestety człowiek to istota powiązana. Nie można oddzielić życia w domu od życia poza nim. To, co w nim się dzieje rzutuje na dalsze życie.
Uczucia (tak to jest, że najczęściej złe) do jednego z rodziców przenosimy na inne osoby tej samej płci, co "winny" rodzic. Tak też, gdy złe są relacje z ojcem, to i o dobre, swobodne i pełne zaufania relacje, z mężczyzną będzie trudno, (co nie oznacza, że nie możliwe).
Bycie DDA (dorosłym dzieckiem alkoholika) utrudnia wiele spraw w życiu. Między innymi relacje a w tym współżycie z partnerem.

Polecam test: http://www.dda.bhd.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=66

a także artykuły: http://www.dda.bhd.pl/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=6&id=73&Itemid=66

Twój problem ze współżyciem nie zniknie sam, ani nie dasz rady go na siłę pokonać (fizycznie dasz, psychicznie już nie). Tak jak z leczeniem, lecząc same objawy - choroba powróci, lecząc źródło choroby - można wyzdrowieć.

Dlatego odpowiadając na Twoje pytanie
Cytat:
Do jakiego specjalisty twoim zdaniem powinnam się udać

Odpowiem - możesz do psychologa, ale w głównej mierze poleciłabym mityngi DDA (podobne problemy mają i tamci ludzie).

PS jak nie masz odwagi udać się na mityng - oswoić się możesz na Internecie - poszukaj w google DDA - a wyjdą różne adresy, fora z pomocą.
Ale nie powinnaś na tym tylko poprzestać. Ale zanim, co - oswój się w "necie"
Pozdrawiam

Back To Top  

23.05.2006 11:17:38
Autor Wiadomość
Anika

To nie będzie takie proste. Ja mam podobne problemy jak megi, mieszkam w sporym mieście, seksuolog tu jest, jednak grup DDA nie ma żadnych. Wsparcie internetowe też nic nie daje, jeśli nie zajmie się tobą ktoś profesjonalnie. Tak, że teoretycznie takie radzenie jest super, jednak praktycznie... Mam 34 lata i sama muszę radzić sobie z tym problemem.. na oślep.. bez efektów..

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
      Back To Top  

27.05.2006 21:26:02
Autor Wiadomość
gloria

Ja też jestem DDA i czasem mam wrażenie, że z tym już sie nic nie da zrobić. Tylko sie bronić żeby za to nie znienawidzić swojego/swoich winowajców. Czasem mam ochotę go zamordować ale jeszcze nie mam paranoi więc wiem, że niczego to nie rozwiąże a wręcz przeciwnie.

Pozdr.

Back To Top  

28.05.2006 08:07:54
Autor Wiadomość
seksuologia.org.pl

Temat postu: w warstwie psychicznej Odpowiedz z cytatem

Witaj,

Przyczyny Twojego problemu faktycznie, sa po stronie psychicznej. Bycie "współ uzależnioną" z powodu alkoholizmu kogoś w rodzinie najbliższej może być jednym z powodów. Lecz bywa, że NIE jest to zasadnicza przyczyna trudności doświadczanych przez kobietę podczas aktu seksualnego. Sugerowałabym jednak kontakt INDYWIDUALNY ze specjalistą. Mam na myśli takiego specjalistę, który zagwarantuje Ci dłuższą terapię i potrafi uważnie Cię słuchać. To jest terapia, która dotyczy bazowych kwestii dotyczących kobiecości w sensie psychicznym. Doświadczony psychoterapeuta, psychoanalityk, seksuolog pomoże Ci. Tego typu problemy są "WYLECZALNE”, lecz potrzebny jest dłuższy czas w procesie leczenia. Odradzam wszelkiego rodzaju lekarstwa.
Mogę polecić Ci któregoś specjalistę, z którymi współpracuję. Musiałabym wiedzieć, z jakiego regionu Polski jesteś, aby było najdogodniej dla Ciebie.

Dziękuje wszystkim tu Internautom, którzy zareagowali na Twój problem.

Serdecznie pozdrawiam, ahk

.
www.seksuologia.org.pl

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość OdwiedĽ stronę autora
      Back To Top  

13.08.2006 11:43:47
Autor Wiadomość
Aslan
Gość

Temat postu: co to jest DDA ? Odpowiedz z cytatem

co to jest DDA?

Back To Top  

13.08.2006 21:27:39
Autor Wiadomość
borowik

Temat postu: DDA Odpowiedz z cytatem

Dorosłe
[b]D
ziecko
Alkoholika

tak w skrócie rzecz ujmując.

.

www.seksuologia.org.pl

Back To Top  

14.08.2006 21:18:01
Autor Wiadomość
gloria

borowik napisał:
Dorosłe
Dziecko
Alkoholika
tak w skrócie rzecz ujmując

Bardzo dobrze ujęte w temacie: "emocjonalny bagaż"... .

Back To Top  

22.10.2006 15:51:35
Autor Wiadomość
gloria

Mam pytanie do specjalisty. Jestem DDA i nie uczęszczam na żadną terapię. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, kim jestem, jakie są tego konsekwencje i jak mogę postępować.
Moje pytanie dotyczy mojej rodziny. Czy moje dziecko, mimo, że nie ma rodziców alkoholików może mieć także syndrom DDA?
Może go jakoś ode mnie przejąć?
Jeśli tak to, co mogę zrobić, jako DDA - matka, aby tego uniknąć?

Z góry dziękuję za odp.

.

Back To Top  

25.10.2006 11:59:05
Autor Wiadomość
seksuologia.org.pl

Temat postu: rozne formy terapii Odpowiedz z cytatem

Są różne formy postępowania przy DDA. Najważniejsze żeby nie pozostać samemu z tym problemem a raczej jego skutkami w postaci np. kłopotów podczas współżycia seksualnego.

Optymalnie, gdy jest w pobliżu profesjonalnie prowadzona grupa dla DDA. Jeśli tego nie ma, to kontakt indywidualny z terapeutą. Oczywiście, aby to był ktoś, kto się zna na DDA.
Ale najważniejsze, aby to był specjalista, który będzie umiał słuchać. Więc może to być seksuolog, który ma czas słuchać pacjenta, może to być psychoterapeuta lub psychoanalityk. Może to być pedagog przygotowany do pracy terapeutycznej.

Pozdrawiam serdecznie, Alina hk.

.
www.seksuologia.org.pl

Back To Top  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu